x
background

Tedaviler

post image

Diş Sıkma ve Gıcırdatma Tedavisi



Diş Sıkması Nedir?

Günlük hayatımızda çoğu zaman strese maruz kalabiliyoruz. Streste kendini farklı hastalıklar ile belli edebiliyor. Stres kendini dişler üzerinde de belli edebiliyor. Birçok kişi farkında olmadan gece dişlerini sıkabiliyorlar. Peki, bruksizm nedir?

Bruksizm, uyku esnasında çene hareketlerinin getirdiği davranışlardır. Genellikle uyku esnasında görünürler. Bu durum dişleri sıkma ile kendini gösterir. Fakat bu davranışlar istem dışı olarak kendilerini gösterirler. Bireylerin bilinçli olarak yapmış oldukları davranış değildir. Stres yoğunluğu arttıkça beyine giden stres yoğunluğu da artar. Bununla birlikte çiğneme kasları da güçlenir. Kişi de istemsizce dişlerini sıkmaya devam eder. Dişlerin yemek haricinde birbirine temas etmesi aşınmalara yol açabilir.

Diş Sıkılmasının Tedavisi Var Mıdır?

Diş sıkılmaları ve gıcırdatmaları istemsizce ve psikolojiye bağlı olarak meydana geldiği için psikiyatristler tarafından tedavisi yapılabilir. Diş hekimi ise ortaya çıkan semptomları ve dişlerin durumunun daha kötüye gitmesini engelleyebilir. Diş hekimi bu gibi durumlarda çeşitli egzersizler ve ilaç tedavileri uygulayabilir. Fakat bunun beraberinde psikolojik tedavilerinin de uygulanması gerekir.

DİŞ SIKMA (BRUKSİZM) NEDENLERİ NELERDİR?

Bruksizm ya da diş sıkma nedenleri arasında;

  • Kişilik yapısı
  • Genetik faktörler
  • İlaçlar
  • Nörolojik veya psikolojik problemler,
  • Stres ve uyku bozuklukları ( uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu, migren vb… gibi) etkili olabilir.